Med millioner av nedlastinger i Google Play og i App Store har Pokémon Go nådd stor popularitet.
Spillet er enkelt forklart et gratis, stedsbasert mobilspill som benytter seg av mobilens GPS, internett og kamera (også AR-teknologi). Spilleren må bevege seg ute i den virkelige verden for å fange spennende fantasidyr som alle har unike egenskaper og særegne uttrykk.
Pokémon Go
Kategori: Spill
Utvikler: Niantic/Nintendo
På skjermen ser man et kart med omgivelsene samt egen posisjon. Når man nærmer seg et pokémon-ikon på kartet går mobilskjermen over til kameramodus. Her kan man se og forsøke å fange pokémons ved hjelp av såkalte poké-baller. Til sammen kan man fange en stor mengde pokémons, og underveis øke eget nivå i spillet.
Spillet inneholder også pokéstops der man kan samle pokéballer som brukes for å fange nye pokémons, samt andre bonuselementer. Og man kan samle egg som krever at man går en viss lengde før disse klekkes. Som belønning får man en lekker pokémon, noe som kan motivere til økt aktivitet.
Pokémons som man allerede har kan også utvikle seg til å bli sterkere og bedre.
Ordliste: |
Pokémon – fantasidyr som alle har forskjellig utseende og ulike typer krefter for å kjempe mot andre pokémons. Minner om ekte dyr eller blandingsdyr. Man finner disse i spillet ved å bevege seg rundt i den fysiske verden. Pokédex – et bibliotek der man samler alle pokémons man finner og kan lese mer om dem. Pokéball – en rund ball som kastes mot pokémons for å fange dem. Trainer – tittelen på den som spiller Pokémon Go. Gym – her lærer man pokémons å slåss ved å la dem kjempe mot andre pokémons. Man finner et gym i spillet ved å bevege seg rundt i den fysiske verden. Pokéstops – hentepunkt der man kan finne flere pokéballs og medisiner til pokémons. Raid – mange pokémon-trenere kan samles og kjempe sammen mot en mye sterkere pokémon. AR-teknologi – mobilskjermen viser både de virkelige omgivelsene med hjelp av kamera, men også datagrafikk lagt oppå dette igjen |
Når man når et visst nivå i spillet velger man ett av tre lag man vil tilhøre – og man får tilgang til å gå inn på «gym» – som er møtesteder som de ulike lagene kjemper om å kontrollere. For å overta et gym må man slåss mot motstanderlagets pokémons i tegneserielignede kamper.
Pokémons som blir skadet mister liv og besvimer. De dør altså ikke.
Det finnes også «raids» der man med opptil 19 andre spillere kan kjempe mot en supersterk pokémon.
Pokémon Go er blitt et verdensomspennende fenomen som har skapt stort engasjement blant barn, ungdom og voksne. Det er ikke uten grunn. Spillet kan være underholdende, og man kan ikke sitte inne på sofaen for å få fremgang – her må man ut i verden og aktivt engasjere seg for å finne de beste pokémons.
Spillet blander dessuten lek og utforsking i den fysiske verden med den digitale. Begge arenaer gir merverdi og spenning om hverandre.
Det fører med seg mye positivt. For de første må barna være fysisk aktive. Spillet er lagt opp slik at jo mer man forflytter seg, desto mer fremgang kan man oppnå. Dermed får barna gratis trim, samtidig som de kan oppleve natur og nærmiljø på en unik måte.
I tillegg er pokestops ofte lagt til kjente landemerker, statuer, turistattraksjoner og lignende. Det følger som regel med noe informasjon om stedet som gir grunnlag for læring og økt lokalkunnskap. Ikke minst må barn lære å navigere seg via kart og de må ha oversikt over antall kilometer de har bevegd seg. Pokémon Go er altså en aldri så liten skritteller.
Spillet egner seg veldig godt til å spille sammen med venner og familie som sammen kan legge ut på jakt i nærmiljøet. Det er også mulig å bytte pokémons mellom spillere.
Pokémon Go er likevel ikke uten utfordringer. I mediene har det kommet frem episoder om alt fra brukne bein til eiendomskrenkelse. Pokémons kan nemlig dukke opp på alle tenkelige steder, og det er viktig at man ikke glemmer å følge trafikkreglene eller beveger seg inn på private eller forbudte områder.
Heldigvis har spillet utviklet seg med årene, og det er mulig å aktivere gjenstander på kartet uten å være helt inntil dem. Å være i nærheten holder.
Blir barna så oppslukt av telefonen legger de kanskje ikke merke til hull i veien, fortauskanter og busker. Noen barn bruker kanskje sykkelen for å dekke større områder, og med øynene på skjermen er det fort gjort å krasje i både folk og fe.
Av den grunn er det viktig å ha et bevisst forhold til sikkerhet mens man spiller, og at man tar ansvar for å følge lover og regler. Ingen pokémon er så viktig at man bør sette egen eller andres sikkerhet på spill.
Egnethet
Pokémon Go har fått aldersanbefaling fra 9+ år i App Store (iOS) og 7 år i Google Play (Android). Det er også oppgitt 16 år i brukervilkår.
Begrunnelsen fra PEGI er mild vold og spillet er merket med kjøpemuligheter. Begrunnelsen fra Apple i App Store er sjelden, mild tegneserievold.
Fantasiskapninger slåss mot andre med overnaturlige krefter. Spillet inneholder ikke blod eller gørr og dyrene dør ikke, de bare besvimer.
Til tross for sekstenårsalder i brukervilkår, tillater utviklerne at yngre barn kan logge seg på med en barnekonto. Dette via foreldreportalen Niantic Kids. Her kan man administrere en barnekonto og blant annet huka av/på for å tillate barnet å bruke GPS, sponset innhold (pokéstops og gyms som er sponset av en tredjepart), delt AR-opplevelse (ta gruppebilder med venner) og vennefunksjoner.
Dersom man tillater vennefunksjoner på barnets konto er det mulig for venner å se barnets profil, og informasjon om hvor barnet har samlet pokémons og gaver. Som forelder får man en epost hver gang barnet legger til nye venner i appen. Man kan slå av vennefunksjonen helt der barna ikke kan motta venneforespørsler i det hele tatt.
Nye venner legges til ved at man deler en QR-kode som andre kan ta bilde av med mobilkameraet, eller så kan man dele en unik spiller-kode. Snakk med barna om å ikke bli venner med fremmede, bruk anonyme brukernavn (ikke ekte navn). Spillerkoden bør heller ikke deles med hvem som helst. Nye venneforespørsler må godkjennes, og det går an å sende gaver/bytte gjenstander med venner. Det er også mulig å fjerne personer fra vennelisten. Man kan også rapportere spillere ved å trykke seg inn på innstillinger i spillet > get support > contact us > skriv «report player».
Foruten innlogging med Ninantic Kids-konto, kan man også logge inn med Apple, Google, Facebook og Pokémon Trainer Club.
Spillet er gratis å laste ned, men det er mulig å bruke ekte penger. Man kan kjøpe pokéballer og andre fordeler med ekte penger. Dette kan være fristende, men det skal strengt tatt ikke være nødvendig å bruke penger i spillet. Det er bedre å bruke en time eller to på å løpe mellom ulike pokéstops og samle gjenstander på den måten.
Det er også mulig å sende og motta gaver i spillet med venner. Snakk med barna om det å ikke godta gaver fra fremmede. Denne muligheten kan også låses ved at barna får en barnekonto og at man slår av denne funksjonen.
Man kan også rapportere pokestops ved å trykke på dem.
Pokémon Go krever også internettforbindelse, og dette vil påvirke databruken. Forbruket av mobildata kan altså bli kostbart om man spiller mye.
Det kan være lurt at foreldre snakker med barna om trygg pokémon-jakt. Man kan for eksempel lage avtale om hvilke områder man kan bevege seg i, samt pengebruk. Det er også greit å være klar over at på gym og pokéstops kan barna møte andre mennesker, og selv om de aller fleste er veldig hyggelige bør barna ta vanlige forhåndsregler når de møter fremmede.
Gode råd for mobilspill som foregår ute
På samme måte som når barn er ute ellers, er det viktig å ta gode forholdsregler slik at barna ferdes trygt.
- Se opp! Det er lett å glemme seg bort i skjermen slik at man ikke ser hindringer og trafikk i den fysiske verden.
- Tomt for mobildata? Pokémon Go fungerer ved hjelp av mobilt internett. Er man ikke forsiktig, kan dyrebare gigabytes fort gå tomt. Det samme gjelder for batteribruken! Inne i innstillinger er det en egen knapp som demper batteribruken. I tillegg, kan det være lurt å skru av AR-teknologi for å spare batteriet.
- Respekter andres eiendom. Kanskje er det en gjenstand eller en snarvei som går gjennom andres eiendom. Snakk med barna om at dette ikke er lov, og at de må respektere private hager og områder hvor det ikke er lov å gå inn.
- Vær obs på fremmede. Pokémon Go har sosiale knutepunkter i den virkelige verden. Her kan man møte andre likesinnede, men også fremmede med uærlige hensikter. Kanskje kan man selv bli med barna dersom de skal til disse stedene, eller oppfordre barna til å gå sammen med venner fremfor alene.
- Ikke la barna tømme kontoen! Mange mobilspill er gratis, men satser på at brukerne skal punge ut for å valgfrie kjøp. Disse spillene er helt brukbare uten å åpne lommeboka, men fristelsen kan allikevel bli stor. Da kan det være lurt å ha passordmur og lignende for app-kjøp.
Last ned appen her: iOS/Android.