fbpx

Fortnite: Ballistic | Annmeldelse

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch. Dette Fortnite-spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI.

Fortnite-plattformen byr på mange forskjellige spill. Og nå har utviklerne som eier denne plattformen (Epic Games) lansert en tidlig versjon av minispillet Ballistic. Dette er, kort fortalt, et skytespill der to lag på fem spillere på hvert lag kjemper mot hverandre.

I tillegg er spillet sett fra førstepersonsperspektiv, og ikke fra tredjepersonsperspektiv. Noe som kan innebære at volden oppleves som mer intens og nærgående. Det er allikevel ikke noe blod, gørr eller innslag av lik som blir liggende igjen på bakken etter å ha blitt skutt.

Ballistic er lansert i en tidlig versjon på Fortnite-plattformen. Dette betyr at spillet fortsatt er under utvikling og nytt innhold vil legges til eller forandres over tid. Spillet har en hel del fellestrekk med titler som Overwatch 2Valorant og Counter Strike 2.

Blant annet ser man dette på stilen og grafikken. Samt premisset med at to lag med fem spillere på hver konkurrer mot hverandre på relativt små baner.

Allikevel har spillet lavere anbefalt aldersgrense enn flere av titlene nevnt over. Ballistic har anbefalt 12-årsgrense fra PEGI. Dette er  samme aldersanbefaling som klassiske Fortnite: Battle Royale. Samtidig er kameraperspektivet tettere på.

Man starter spillet og havner på et av to lag. Hvert lag har ulike mål. Det ene laget skal plassere ut en slags bombegjenstand. Det andre laget skal forhindre bombeplasseringen eller desarmere den i etterkant.

Det er to steder som man kan plassere bomben på.

Dermed må laget som forsvarer tenke og planlegge for hvilke steder de skal beskytte. Og ved behov må de løpe så fort de kan til motsatt sted dersom de forsvarer feil område. Dette er ikke ulikt konseptet som Counter Strike 2 bygger på.

 

Hver runde starter med innkjøp av våpen (tildelt spillvaluta, ingen bruk av ekte penger). Man får en gitt, økt sum for hver runde som spilles. Da kan man kjøpe maskingevær, skarpskytterrifler, granater, miner og skjold. På det vis blir man stadig bedre utrustet for hver runde man spiller.

Og det krever også litt planlegging for hva pengene skal brukes til eller eventuelt om noe skal spares til senere i kampen.

Våpenbruk oppleves som troverdig, men ikke veldig realistisk. Det er altså først og fremst den visuelle likheten med ekte våpen som man merker. I spillet blir mer treffsikker om man står i ro, samtidig som man også blir et lettere mål for andre å sikte på. Noen våpen er mer egnet på avstand og andre kan brukes i nærkamp.

Per nå er det ikke bruk av kniver og slagvåpen i spillet.

Ballistic krever at man samarbeider og koordinerer som et lag. For eksempel så gjelder det å dele seg litt opp for å dekke et større område. Lagkamerater kan beskytte den som har og plasserer ut bomben for eksempel.

Man får allikevel poeng for eliminasjoner. Så det gjelder også å være treffsikker i møte med motstanderne. Og det er et konkurranseelement i seg selv å ta flest spillere på motsatt lag.

Spillet kjører jevnt og flyter godt. Grafikken er også solid. Og alt i alt er dette et skytespill som er responsivt og engasjerende. Men spillet er ikke særlig nytenkende eller friskt i et spillmarked der mye likt allerede eksisterer.

Ellers har utviklerne laget spillområder og kart som må utforskes med dens mange kriker og kroker. Blant annet kan vegger, høyder og annet i omgivelsene by på dekning og skjulesteder fra fiender.

Alt i alt er Ballistic et nytt tillegg på Fortnite-plattformen. Skytespillet er sett fra førstepersonsperspektiv og byr på intense kamper. Her kan det være høyt konkurransenivå og et relativt intuitivt oppsett som de fleste kan forstå på kort tid.

Man har ingen magiske evner eller unike gjøremål. I stedet er spillet nokså skrapt for utradisjonelle egenskaper. Det gjør spillet lettere å forstå for nye spillere, men ikke spesielt spennende eller friskt i et marked der mye likt finnes allerede.

Alle foto: skjermbilder fra spillet

Egnethet

Fortnite: Ballistic har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI. Spillet er merket med vold, interaksjon mellom spillere og kjøpemuligheter.

Spillet har, til tross for tegneseriegrafikk, gjennomgående skytesekvenser mot menneskefigurer. Spillet inneholder ikke blod eller gørr, men kameraperspektivet kan gjøre at volden og våpenbruken oppleves som mer intens og nærgående.

I og med at tematikken inneholder skytevåpen og krig – kan en del foreldre vegre seg for å tillate barna dette spillet.

Man bør også være obs på pengebruk i spillet. Man behøver ikke å bruke ekte penger i spillet, men dette er fullt mulig og gir tilgang til kosmetiske oppgraderinger og utstyr som ikke gir direkte fordeler i spillet. For noen barn kan det være fristende å kjøpe dyrere utgaver av spillet, eller benytte seg av enkeltkjøp. Men noen vil klare seg uten å bruke en eneste krone.

Fortnite har også innlemmet et såkalt «battle pass» som er en slags sesongbillett som kan kjøpes for ekte penger. Da får man tilgang til å kunne tjene opp unikt utstyr og V-bucks (penger i spillets egen valuta). Det finnes også en abonnementsløsning (månedlig pris) som gir tilgang til jevne utbetalinger av V-bucks, battle pass og andre fordeler.

Gameplay

Fortnite-plattformen som man må laste ned for å få tilgang til Fortnite: Battle Royale er merket med «foreldreveiledning» av PEGI.

«Foreldreveiledning», betyr at spillet har en bredde av innhold som enten er laget av brukere eller tilpasset ulike aldre. Foreldre anbefales derfor å veilede barna, og å sette seg inn i foreldreinnstillingene.

PEGI skriver om grunnlaget for vurderingen (vår oversettelse):

«Dette spillet er merket foreldreveiledning. Årsaken er at spillet inneholder mye brukerskapt innhold, noe som kan innebære innhold som er uegnet for yngre barn»

I tillegg skriver PEGI: At innholdet som man finner på plattformen endrer seg stadig vekk. Noe av det nye innholdet som legges til kan være uegnet for yngre barn. Det finnes også spill som er laget av selve utviklerne. Her er det spillere som kjemper mot hverandre i et spill der siste overlevende står igjen som vinner. Volden er urealistisk og uten blod. Ellers kan man kjøpe innhold for ekte penger.

Krav om konto

Man må ha en Epic Games-konto for å få tilgang til Fortnite-plattformen. Barn som oppgir en kontoalder under 13 år, får en begrenset barnekonto. Da kan de ikke chatte med andre eller kjøpe innhold. Derimot kan foreldre verifisere/samtykke til kontoopprettelse på vegne av barna.

På det vis kan foreldre også sette opp en del foreldreinnstillinger og tillate at barnet chatter med andre.

Foreldre, pass på dette

Foreldre bør være obs på at Fortnite-bølgen kan skape et skille mellom de som får lov, og de som ikke får lov av foreldrene til å spille skytespill på plattformen (gjelder særlig barn yngre). Barn kan havne utenfor når mange andre får lov.

Barn kan også havne utenfor av andre årsaker. For eksempel de som ikke får innpass fordi noen av lagmodusene har begrenset antall som kan være med om gangen. Eller at noen ikke er populære/gode nok og dermed blir heller aldri invitert inn i spillet.

Man bør også være oppmerksom på at spillet inneholder chattemuligheter (stemme og tekst). Det kan oppstå en ufin tone, krangling, banning og slengbemerkninger i spillet. Det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Spillet har innstillinger for å dempe/skru av tekst- og stemmechat for alle eller på enkeltpersoner. Det er også et filter her mot ufint språk (tekst – fjerner ikke alt). Man kan også skjule spillnavnet sitt for andre, og automatisk nekte nye venneforespørsler.

Foreldrekontroll

Epic Games har innlemmet innstillinger for foreldrekontroll. Man kan sette opp dette via systemet til Epic Games eller inne på Fortnite-plattformen. Sistnevnte er enklest.

Man kan da sette opp en sekssifret kode som låser ulike innstillinger. Disse finner man ved å gå til innstillinger/menyen i spillet. Her kan man sette opp:

  • Content rating: Angi en aldersgrense på hvilke minispill barna kan få tilgang til i Fortnite-plattformen. Dette etter alder 3, 7 og 12 år. Alle minispill på Fortnite-plattformen har oppgitt en aldersmerking. Dersom aldersmerkingen på et minispill er høyere enn det du har gitt barna tilgang til, kan de spørre deg om tilgang til enkeltspill.
  • La barna få lage egne minispill (øyer) som de kan dele med andre eller ikke.
  • Filter for ufin språkbruk (vi antar at denne er best på engelske gloser, og ikke norske). Gjelder for tekst og ikke tale.
  • Krav om PIN-kode for å legge til nye venner. Barna kan altså ikke bli venner med nye personer på Fortnite-plattformen uten at du som forelder skriver inn en PIN-kode.
  • Velg hvem barna kan chatte med (stemmechat). Alle, venner og lagkamerater, kun venner eller ingen.
  • Skru av eller på tekst-chat eller begrens til alle, venner og lagkamerater, kun venner eller ingen.
  • Motta ukentlig rapport på barnets spilltid til forelders epost.
  • Sett tidsgrenser for hvor lenge barna får spille på Fortnite-plattformen.

Merk at innstillingene som gjøres inne på Fortnite-plattformen- begrenser ikke chat/kommunikasjon på spillkonsollen og datamaskinens programmer utenom plattformen.

Veileder for å for å sette opp slike restriksjoner finner du her.

Velg begrensninger for pengebruk:

Kjøp av V-bucks trekkes direkte fra bankkort som er lagt inn på spillbutikken, det være Xbox Store, Epic Games på PC eller PlayStation Store. Derfor må en passordmur som hindrer kjøp av innhold, settes opp her. Slik går du frem på PlayStation og Xbox.

På PC, logger man inn på kontosiden til Epic Games og velger foreldrekontroll. Les mer om dette her.

Rapporter og blokker

Inne i spillet er det også mulig å rapportere andre brukere for ufin oppførsel. Gå til innstillinger/menyen. Her finner du rapporteringsmuligheten.

Man kan også blokkere spillere som er i vennelisten, eller «mute» – dempe mikrofonen slik at man ikke hører dem.

Totrinnsverifisering

Det er også lurt å skru på totrinnsverifisering. Dette hindrer andre fra å kuppe kontoen til barna, selv om de kan barnets brukernavn og passord. For å logge inn på Fortnite-plattformen på en spillkonsoll/datamaskin enn den man vanligvis bruker, må man skrive inn en unik kode som blir sendt på e-post eller SMS.

Totrinnsverifisering skrur man på inne på kontosiden til Epic Games.

Andre innstillinger

Inne på communication-menyen i innstillinger, kan man gjøre noen endringer:

  • Voice chat method – push to talk. Krever at man må trykke på en mikrofonknapp for å snakke, slik at mikrofonen ikke alltid er på.
  • Voice chat – slå av chat helt, eller velg hvem som barnet kan chatte med. For eksempel kun venner.
  • Voice reporting – av eller på om det skal være mulig å rapportere noe som er blitt sagt i stemmechat. Et opptak av chat sendes da til Epic Games for vurdering.
  • Språkfilter av / på i tekstchat.
  • Sensurering av personlig informasjon i chat. For eksempel for kredittkort, adresse osv.

Inne på account and privacy kan man velge:

  • Hvem barna kan få venneinvitasjoner fra alle / venners venner / ingen.
  • Om barnet kan motta gaver eller ikke fra andre.
  • Hvem som kan bli med i gruppen (party) til barna.
  • Hvem som kan se barnas brukernavn (erstatte brukernavnet med «player» for andre spillere.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Fortnite: Ballistic er relativt intuitivt for de som er kjent med sjangeren skytespill. Spillet er enkelt å komme i gang med, men samtidig vanskelig å bli god i. Det krever øvelse for å bli kjent med spillkartet, evne til å kommunisere med lagkamerater, øvelse på å bruke taktikk og strategi, og ikke minst, presisjon og økt responstid når man sikter og skyter.

16+: Spillet vil også kunne by på underholdning og utfordringer for eldre ungdom og voksne. Med nettbasert spillmodus, er muligheten stor for å møte på dyktigere motspillere.

 

Kilde: Barnevakten.no