fbpx

Barna vil at foreldrene skal bli enige om spillregler

Et godt flertall av jenter og gutter mener at det hadde vært lettere å følge regler for spilling hjemme om andre hadde samme regler.

Blå Kors og Ipsos har gjennomført en undersøkelse i år blant barn og unge i alderen 8 – 19 år. Der har de over 800 som har deltatt fått en rekke spørsmål som blant annet går på spilling.

Som eksempel sier nesten 3 av 4 gutter i alderen 8 – 15 år,at det helt sikkert eller kanskje hadde vært lettere å følge spillregler om andre hjem fulgte samme regler.

For jenter i samme aldersgruppe, mener rundt 6 av 10 det samme.

Spill gir også grunnlag for krangling i hjemmet, ifølge undersøkelsen. Særlig blant gutter og deres foreldre. Rundt 35 prosent av guttene i alderen 8 – 19 år svarer at det krangles ofte eller noen ganger om spilling i hjemmet.

Det er blant de yngste det er mest diskusjoner om spilling, og 4 av 10 i alderen 8 – 11 år svarer at det krangles ofte eller noen ganger om spilling. Blant de eldre barna er det færre som oppgir det samme.

Foreldre har peiling på spillingen

Når det gjelder kunnskap om spillene til barna, så sier nesten 6 av 10 i alderen 8 – 19 år at foreldrene vet hva barna gjør i dataspill.

  • Over halvparten av barna opplever også at foreldrene er klar over positive effekter ved dataspill
  • Rett under halvparten opplever at foreldrene er positive til at barna spiller
  • Rundt 4 av 10 forteller foreldrene om negative opplevelser i spill

Det er flere gutter som oppgir at de opplever overnevnte sammenlignet med jenter.

Mest interessert i fysiske aktiviteter

Til tross for å være positive til barnas spilling, er det ikke alltid spillingen som blir prioritert høyest hos foreldrene.

Omtrent 4 av 10 opplever at foreldrene er svært eller ganske interessert i spillingen deres. Til sammenligning er det 3 av 4 som opplever det samme for idrettsaktiviteter og rundt 6 av 10 for organiserte aktiviteter som korps, speideren og så videre.

Barna har også en opplevd dalende interesse hos foreldrene for både idrettsaktiviteter og dataspill jo eldre de blir. Særlig for sistnevnte:

  • 6 av 10 i alderen 8 – 11 år opplever at foreldrene er interessert i dataspill som de har spilt
  • For de mellom 12 – 15 år er det drøye halvparten som opplever det samme
  • Kun 1 av 4 i alderen 16 – 19 år opplever det samme

Mer hets og mobbing i sosiale medier

Nesten 6 av 10 i alderen 8 – 19 år er også helt eller delvis enig i at det er mer mobbing og hets i sosiale medier kontra dataspill. Drøye halvparten mener også at dataspill tar mer tid enn sosiale medier, rundt 4 av 10 mener at sosiale medier er mer sosialt enn dataspill.

 

Kilde: Barnevakten.no